Zartash Chaudhry använder sig av traditionella tekniker från sitt hemland när hon skapar sin konst. Inspirationen kommer från färger och från den mänskliga kroppens form.
– Kroppen är det mest fascinerande som finns. Så många gester och känslor, den är så full av allt, säger Zartash Chaudhry
Verksam i Pakistan
Hon hade bara varit verksam som konstnär i Pakistan i några år när hon lämnade landet. Hennes man började studera på handelshögskolan i Jönköping och Zartash flyttade då med.
– Jag tappade alla kontakter jag hade, men fortsatte att skapa konst för min egen skull eftersom jag ville. Min man uppmuntrade mig också.
Hon är nu en av åtta utlandsfödda konstnärer som medverkar i projektet Transition Studio, som startats av Österängens konsthall i samarbete med Sveriges konstföreningar.
”Inkluderande konstvärld”
Förutom att ge konstnärerna tillgång till ateljéer i Smedbyn får de även kontakt med bland annat inköpare av offentlig konst och lokala föreningar.
– Syftet är att ge arbetsmöjligheter till utlandsfödda konstnärer för att bidra till en mer inkluderande konstvärld i stort, säger Marcus Appelberg, som är projektledare.
Projektet kommer resultera i en utställning på en kulturfestival i Tyskland i juni och en på Österängens konsthall i höst.
– Det handlar inte att de här konstnärerna ska anpassa sig till någon svensk konstbild utan mer att man ska kunna lära sig av varanda, säger Marcus Appelberg.
Skillnad på konst
Och Zartash Chaudhry menar att det är stor skillnad på konsten i Pakistan och Sverige.
– Den handlar inte så mycket om teknik utan mer om tanken. Ibland blir jag häpen eftersom jag inte förstår vad de menar, säger hon och skrattar.