På drygt tio år har antalet stressrelaterade sjukskrivningar femdubblats i Sverige, visar statistik från Försäkringskassan. Ett förändrat arbetsliv med högre prestationskrav och där yrkesrollen ofta förändras lyfts fram som en orsak av expertis.
En annan orsak är att vi ständigt är uppkopplade via våra mobiltelefoner, vilket gör det svårare att varva ner och koppla av.
– Det ställer större krav på oss som individer att se till att vi får återhämtning, säger psykologen Marie Rydell, som jobbar på Bra livs vårdcentral Hälsan 2 i Jönköping.
Kartlägga orsakerna
Sedan är det väldigt individuellt hur vi klarar av att hantera stressreaktioner och att få återhämtning.
– Hos en del kan det också vara inre faktorer, där man ställer orimliga krav på sig själv som man måste lära sig att hantera. Hos en del är det enbart yttre faktorer som spelar in. Det gäller att kartlägga problemet för att kunna göra något åt det.
Hur en längre period utan återhämtning kan yttra sig för den som drabbas kan se väldigt olika ut. Vanliga symptom är svårigheter att koncentrera sig, svårt att tänka klart och fatta beslut, minnesproblem och ständig trötthet.
– Det kan också vara svårt att varva ner när man väl är ledig, säger Marie Rydell.
I klippet förklarar psykologen Marie Rydell varför stressen i sig inte är skadlig och varför återhämtningen måste vara på ett visst sätt.
Antal sjukskrivna
Antal personer som januari 2023 var sjukskrivna med stressrelaterade problem
Jönköpings län: 1502
Kronobergs län: 754
Kalmar län: 867
källa: Försäkringskassan