– Jag blir upprörd när jag ser detta. Jag tycker att det är allvarligt när personalen vittnar om det här.
Borde du som ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård ha vetat om detta?
– Det är omöjligt för mig som ansvarig för hela hälso- och sjukvården att ha detaljkunskapen om all verksamhet i regionen. Därför har vi ett system där chefer och direktörer ska föra det uppåt. Men det finns fall där det inte har kommit fram.
Kallar till möte
Nu planerar hon att kalla ambulansledningen till nästkommande presidiemöte för nämnden där de får redovisa hur de arbetar för arbetsmiljön nu och hur de ska arbeta med det framöver.
– Det här är en jätteviktig fråga. Att regionens medarbetare ska känna sig trygga med att vi tar det på fullaste allvar och då behöver ledarskapet presentera en åtgärdsplan.
”Blir beklämd”
Personal beskriver en tystnadskultur och vi har en anteckning där det står att alla intervjuer med media ska godkännas av verksamhetschef. Hur ser du på det?
– Jag blir verkligen beklämd. Jag har själv arbetat inom vården och vet hur viktigt det är som medarbetare att få förmedla information vidare. Jag vill betona att det inte under några omständigheter är okej att sätta munkavel på anställda. Man har rätt som regionanställd att prata med media.