För att räknas som ett utsatt område, som Råslätt utanför Jönköping gör i polisens rapport, så ska den sociekonomiska statusen vara låg. Det handlar om områden med hög arbetslöshet, utanförskap, låga inkomster och högre kriminalitet.
– Vi har åkt lite ut och in på den här listan. Nu vet jag inte hur man väger in vad utsattheten ligger i för Råslätts del, om det är ekonomiskt. Förmodligen är det på det sättet, för när det gäller brottslighet har vi legat bra till statistiskt på senare år, säger Peter Magnusson, samordnare för projektet Underground som jobbar med ungdomar i området.
Blivit mycket bättre
15 området i landet bedöms som särskilt utsatta. I dessa områden finns en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen, svårigheter för polisen att fullgöra sitt updrag, parallella samhällsstrukturer har uppstått, det finns våldsbejakande religiös extremism och en närhet till andra utsatta områden. Det gäller inte Råslätt. Råslätt har ändå utvecklats mycket i positiv riktning de senaste åren, menar Peter Magnusson.
– Det har gått lite upp och ner, men överlag har det blivit mycket bättre. Men sedan är det något man hela tiden måste vinna igen. Men vi tror att vi har gjort rätt saker.
Under flera år har man jobbat efter Råslättsmodellen. Den innebär att socialtjänst, polis, skola och olika ideella föreningar samverkar och träffas regelbundet för att stämma av läget och diskutera åtgärder.
Förebilder
– Det finns ju ett utanförskap där många tappar hoppet när de inte kan ta sig in i samhället. Då är ju vår utmaning att vi ser till att de får hjälp med anställningsbarhet och hjälp med att skaffa körkort, alla de saker som gör att man kommer in i samhället och känner sig som en del av det, säger Peter Magnusson till SVTNyheter Jönköping.
Och de senaste åren är det många ungdomar, som valt en annan bana än den kriminella och har prisats för sina ledarinsatser. Dessa unga är viktiga förebilder för andra unga på Råslätt.
– I dag kan man bli hjälte i den här förorten genom att göra något bra, det kunde man inte för tio år sedan, menar Peter Magnusson.
Positiva signaler
Under sommaren och hösten var det en del problem med anlagda bränder i området, men genom olika insatser från områdespolisen och det civila samhället så har det enligt Peter Magnus åter blivit bättre. Och det finns många positiva signaler för framtiden.
– Sista månaderna har vi sett många unga killar som har börjat resonera kring detta. Det finns en annan framtid, jag vill ha jobb, jag vill bygga på min framtid och då blir ju de viktiga förebilder för andra.