Råttinvasion hos hemsjukvården i Nässjö – arbetsterapeuten Ida: ”Är ofräscht”

Uppdaterad
Publicerad

Från taket på hemsjukvårdens lokaler på Parkgården i Nässjö har det blivit vardag att höra dunsar, krafsande och springande steg. Sedan i våras har de haft problem och under hösten ökade råttornas närvaro markant.

– Vi slänger inga äppleskruttar eller bananskal i kontorens papperskorgar längre, säger Ida Andersson, arbetsterapeut på hemsjukvården.

Efter flera grävjobb i centrum i Nässjö under våren började personalen på hemsjukvården märka av skadedjuren, det var Smålands Dagblad först med att berätta. Under sommaren var det lugnt, men när det blev kallare väder i höstas började råttornas aktivitet märkas av desto mer.

Kan jobba på distans

Eftersom flera medarbetare uttryckt obehag och rädsla för råttorna har hemsjukvården erbjudit att man får arbeta på distans eller inom äldrevårdens lokaler.

– Man ska inte behöva vara tuff för att komma till jobbet, säger Maria Lennborg Säleby, enhetschef för hemsjukvården i Nässjö kommun. 

Ida Andersson är inte så rädd för råttorna men känner sig störd av deras aktivitet. I klippet visar hon var råttorna gnagt i taket.

Arbetsterapeuten Ida Andersson ställer en dunk över ett brunnslock för att förhindra råttor att ta sig in i lokalen. Foto: Irma Hellman/SVT

Gift, råttfällor och tejp ger verkan

I början av november tog hyresvärden och kommunens tekniska serviceförvaltning ett nytt grepp om att få bukt med problemet. Gift och råttfällor har placerats på taken. Där råttorna har gnagt hål i taket har man placerat nya takplattor och tejpat för springorna.

Är ni inte oroliga att råttorna kommer gnaga sig igenom extraplattorna och tejpen?

– Ja, lite grann men man får försöka lita på de åtgärder som hyresvärden har gjort, säger Ida Andersson.

Så undviker du råttor

  • Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.
  • Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte. 
  • Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.
  • Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.
  • Använd digitala fällor. En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där antalet råttor ökar.

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.