En av dem som numera alltid bär kameran på uniformen är områdespolisen Kim Jagenheim.
– Det känns jättebra att ha med sig den, säger han.
2018 startade ett pilotprojekt där poliser i region syd och väst utrustades med kroppskameror. Sedan har projektet successivt ökat runt om i landet och nu är tanken att samtliga poliser som arbetar i yttre tjänst ska ha den här möjligheten.
– Vid varje pass där vi är ute så har vi med kameran. Men den är inte alltid aktiverad, säger Kim Jagenheim.
Ska kunna streama live
Kameran ska hela tiden vara satt i förinspelningsläge, men den enskilda polisen har alltid ett eget val när inspelningen ska starta. I framtiden är även tanken att kameran ska kunna streama händelser live till polisens ledningscentral.
I klippet ovan visar Kim Jagenheim hur kameran fungerar och han berättar också vid vilka situationer poliserna har haft nytta av den.
Kroppskameror
• I en enkätundersökning gjord av Polismyndigheten år 2021 uppgav sju av tio ingripandepoliser att de blivit utsatta för påverkansförsök och/eller trakasserier under det senaste året. Majoriteten av dessa sker ansikte mot ansikte.
• Flera undersökningar och utvärderingar har gjorts, som bland annat visat att andelen angrepp och trakasserier mot polisen minskar vid användandet av kamerorna. I en enkätundersökning uppgav 82 procent av de tillfrågade poliserna att de upplevde att bärandet av kameran minskade risken för att utsättas för olika former av påverkansförsök.
• Poliser som använder kroppsburna kameror uppger också att de känner en ökad känsla av trygghet.
Källa: Polisen