• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Splitbild på man med glasögon som tittar in i kameran samt en elbil som laddas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra John Ramsö berätta hur både villaägare och företag kan spara på elkostnaderna med hjälp av den lagrade energin i bilbatterierna. Foto: Johannes Tolf/SVT

Så kan elbilen sänka kostnaden för din hushållsel framöver

Publicerad

Tänk dig att du med hjälp av elbilen får ner kostnaden för hushållselen till din villa eller ditt företag – att bilen gör att du slipper använda ström från det vanliga nätet när den är som dyrast. Det kan bli verklighet inom några år, det hoppas Energikontor norra Småland som har fått EU-bidrag för att snabba på processen att föra in den smarta tekniken i Jönköpings län.

Energikontor norra Småland har i samarbete med Länsstyrelsen i Jönköpings län nu påbörjat ett arbetet med att kartlägga hinder och möjligheterna för att etablera den nya tekniken i länet; att använda elbilar för att ge ström åt villor och industrier när det finns behov av det.

– Vi är ett län som ligger både i elområde 3 och 4. Det handlar om att när det är toppar, då mycket energi förbrukas och elen är dyr, hitta alternativa el-källor. Bilarna står ju oftast parkerade och har bra batterier som man kan utnyttja potentialen av, säger John Ramsö som är projektledare på Energikontor norra Småland.

Mobila powerbanks

Tanken är att både industrier och hushåll ska kunna använda stillastående elfordon, som en slags mobila powerbanks, för att även mata byggnader och maskiner med el när behov finns. Mer om det i klippet ovan.

Förstudien som nu genomförs för att snabba på införandet av den nya tekniken i Jönköpings län har nyligen beviljats ett bidrag på 430 000 kronor från Europeiska regionala utvecklingsfonden.

– Det är svårt att säga när det kan bli verklighet här i länet. Men det handlar kanske om fem år eller så, säger John Ramsö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.