• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tvådelad bild med en röd Volkswagen elbil samt Marcus Thomasfolk, kommunikationschef på Volkswagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många bilar når inte upp till den marknadsförda räckvidden – eftersom det är den maximala räckvidden som marknadsförs. I klippet berättar Marcus Thomasfolk varför det ser ut så. Foto: Anton Johansson/SVT

Volkswagen: ”Alla bilar marknadsförs med den maximala räckvidden”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av varandra oberoende tester visar att elbilar sällan når upp i den räckvidd som anges på återförsäljarnas webbsidor, särskilt när de framförs på motorväg. Räckvidden påverkas av yttre omständigheter och hur bilen framförs.

– Det är ingen exakt vetenskap, säger Marcus Thomasfolk, kommunikationschef på Volkswagen.

Räckvidden som en bil har fastställs av en EU-standard där bilarnas räckvidd testas i laboratoriemiljö och i olika hastigheter.

– Det är nödvändigt för att alla biltillverkare ska ha något att förhålla sig till, säger Marcus Thomasfolk.

Klimat

I klippet förklarar han varför elbilar inte alltid går så långt som det framförs i marknadsföringen.

SVT har tidigare skrivit att man kör testerna tills batteriet är tomt. Den uppgiften är inte korrekt, se faktarutan nedan för detaljerad information hur de standardiserade WLTP-testerna går till.

Chatt: Kör du elbil? Hur funkar det för dig? 

Så mäts räckvidden

Sedan 2018 ska alla biltillverkare informera om en elbils energiförbrukning och räckvidd enligt en EU-standardiserad körcykel kallat WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure). Denna körcykel ersätter den äldre NEDC (New European Drive Cycle) och sträcker sig över en längre sträcka med högre hastigheter, fler accelerationer och fler inbromsningar. I körcykeln tas det också hänsyn till exempelvis bilens vikt, aerodynamik och energiförbrukning.

En WLTP körcykel varar i 30 minuter över en sträcka på 23,25 km. Medelhastigheten i denna körcykel är 46,5 km/h med en högsta hastighet på 131 km/h. Under 13 procent av körning står bilen still, under resterande tid ska fordonet köras sådant att man använder 7 kW motoreffekt som medel och 47 kW motoreffekt som max. En WLTP körcykel är alltså styrd in i minsta detalj och knappast jämförbar med hur gemene man kör sin elbil. Det är just därför som man i många fall inte kommer upp i den räckvidd som biltillverkaren har specificerat för bilen.

Källa: Branschorganisationen Mobility Sweden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet