– Inte en enda person i sociala medier ser ut att vara olycklig. Allt är perfektion, säger Oskar Sternulf-Gleditsch, som spelar karaktären Wille.
En kille som jagar likes och vill vara duktig i allt, men som bara mår sämre och sämre ju mer han försöker leva det perfekta livet på och utanför skärmen.
Ökad stress bland elever
Enligt skolsköterskan på Hagabodaskolan, Peter Högberg, är det vanligt att elever, främst flickor, upplever sig stressade.
Något som också syns i Folkhälsoenkät Ung 2023 som Region Jönköpings län nyligen presenterade där länets unga i årskurs 9 och 2 på gymnasiet deltog.
Där uppgav sex av tio tjejer att de känt sig stressade, haft huvudvärk eller oro, mer än en gång i veckan under de senaste sex månaderna. Det kan jämföras med var fjärde kille.
– Det är viktigt att upplysa ungdomarna om vad det är som påverkar måendet. Vi vet att det inte bara är skolan som stressar utan mycket annat också, säger Peter Högberg.
”Visa känslor är det finaste du kan göra”
– Ohälsa är ju ett obekvämt ämne och därför vill jag lyfta det med scenkonst på det här sättet, säger Oskar Sternulf- Gleditsch, som föreläser på skolor runt om i landet.
Han avslutar med att uppmana eleverna att våga fråga hur kompisen verkligen mår och inte nöja sig om man inte får ett genuint svar. Att visa känslor är det starkaste man kan göra menar han.
Se mer i klippet ovan.
HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!
• Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.
• Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.
• Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
• Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
• SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020-181800. Alla kvällar 19-22
• Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.
Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.