Två tjejer som sitter och pratar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amel Bilal och Halyna Pavlenko berättar om sina olika upplevelser med att lära sig svenska. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Sfi-eleverna i Vetlanda om att lära sig svenska snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Att kunna andra språk som liknar svenska språket, är en av flera faktorer som avgör hur snabbt sfi-elever lär sig svenska, visar forskning om språkinlärning.

– Jag upplever svenska som ett svårt språk, men pluggar man och kämpar hårt så löser man det, säger Amel Bilal, som läser på sfi i Vetlanda.

Amel Bilal är från Irak och har varit i Sverige i åtta år. Efter att hon fick uppehållstillstånd fick hon börja plugga på sfi.

– Att lära sig svenska är en väg in i samhället, säger Amel Bilal.

I klippet ovan berättar Amel Bilal från Irak och Halyna Pavlenko från Ukraina om hur de gör för att lära sig svenska snabbt.

Så funkar SFI – Och vad som kommer därefter

• Svenska för invandrare (sfi) består av kurserna A, B, C och D. Ett språktest avgör vilken nivå eleven hamnar på. Avgörande faktorer är bland annat individens skolutbildning, hur många språk man kan och ålder.

• Efter att ha klarat av sfi har man möjlighet att läsa Svenska som andraspråk grundläggande som motsvarar nivån i årskurs 1-9 i grundskolan.

• För grundläggande gymnasial utbildning kan man fortsätta läsa svenska som andraspråk (SVA) nivå ett, två och tre.

• Syftet med SVA-kursen är att ge personer med ett annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin svenskaspråkförmåga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.