Peter Hultqvist (S), försvarsminister. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Sista svenska soldaterna har återvänt hem från Afghanistan – efter 20 år lång insats

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen medaljerades svenska soldater som tjänstgjort i Afghanistan. Vid detta historiska ögonblick närvarade bland andra försvarsministern och överbefälhavaren. Insatsen i Afghanistan pågick i närmare 20 år.

I tisdags landade soldaterna på Jönköpings flygplats. Planet eskorterades av två Jas 39 Gripen och efter det blev det färd till Ing 2 i Eksjö. Därmed är den tjugoåriga insatsen i Afghanistan avslutad.

– Insatsen i Afghanistan har varit ett av de mest omfattande internationella uppdrag någonsin. Och priset har varit högt. Fem svenska soldater har stupat och 24 har sårats, vissa med men för livet, säger Michael Claesson, som är insatschef.

Talibanernas maktövertagande

Medaljceremoni med försvarsministern

På torsdagen var det medaljceremoni på Ing 2 i Eksjö och vid detta historiska ögonblick närvarade bland andra försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Micael Bydén. Ceremonins syfte var att hedra de som tjänstgjort och högtidlighålla minnet av de stupade och sårade soldaterna.

– Jag välkomnar FS 40 hem igen och tackar för deras insats, precis som jag tackar alla andra svenskar som under åren har tjänstgjort i Afghanistan och skapat förutsättningar för en positiv utveckling i landet, säger Michael Claesson.

FS 40:s uppgift har varit att ge rådgivning till de afghanska säkerhetsstyrkorna för att på sikt stärka dem. Detta genom bland annat samarbete, utbildning och mentorering.

Sverige i Afghanistan

Sveriges insats i Afghanistan inleddes vid årsskiftet 2001-2002, då med bidrag till den internationella fredsbevarande styrkan Isaf (International Security Assistance Force). 2015 upphörde Isaf och då inleddes istället Nato-insatsen RSM (Resolute Support Mission).

2006 tog Sverige över ledarskapet i Mazar-e Sharif med säkerhetsansvar för fyra provinser i norra Afghanistan.

Som mest ingick runt 1 000 svenska soldater och officerare i styrkan på den svenska basen Camp Northern Light.

2014 lämnades basen över till den afghanska staten och därefter bestod det svenska bidraget av cirka 50 personer. De flesta var grupperade på flygbasen Camp Marmal.

Det förband som nu avslutar är FS 40 (Fortsättningsstyrka 40). FS 40 har bestått av 16 personer med Ing 2 som uppsättande förband.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet