Till vänster i bilden står en person framför en byggnad med en skylt som visar namnet ”Kronofogden”. Den högra bilden är en närbild på en svart klocka som är placerad ovanpå svenska sedlar, där en 50- och 20-kronors sedel syns.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad som händer om man inte betalar fakturan och hamnar hos Kronofogden. Foto: SVT och Kronofogden

Skulderna hos Kronofogden ökar kraftigt i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler personer i Jönköpings län har skulder hos Kronofogden. Den samlade skuldsiffran i länet ligger nu över tre miljarder kronor, den högsta siffran någonsin.

– Det här är både oroande och allvarligt, säger Kronofogden.

Kronofogdens färska statistik för förra året är en dyster läsning. Antalet skuldsatta i landet ökar stadigt. I Jönköpings län är trenden likadan – nästan fem procent på ett år.

Det handlar om över 10 700 länsbor som hade skulder hos Kronofogden vid årsskiftet, och den totala skulden ökar ännu mer – nästan 13 procent. Drygt 3,1 miljarder kronor ligger den samlade skulden på.

– Det har varit några år med tufft ekonomiskt läge, med ökande priser och räntehöjningar. Ökningen av skulder visar tydligt att svenska hushåll har svårt att få sina pengar att räcka till, och allt fler har problem med att betala sina räkningar, säger rikskronofogde Fredrik Rosengren i ett pressmeddelande.

Vanliga skulderna

De vanligaste skulderna är skatteskulder, underhållsstöd, fordonsrelaterade skulder, studiemedel och skulder relaterade till konsumtion, bland annat lån och krediter.

Störst var ökningen i åldersgruppen 35-44 år, men som SVT Jönköping tidigare rapporterat om är unga kvinnor en annan grupp som utmärkt sig.

Jönköping toppar

Jönköping står inte oväntat för flest skuldsatta – var tredje, medan Nässjö kommer på andra plats med 1 200, och Gislaved på tredje med drygt 1 000 personer med skulder hos Kronofogden.

En kvinna med blont hår, klädd i en mörkgrön blus med en knuten vit rosett, står framför stora fönster och växter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sparekonomen Frida Bratt ger sina bästa råd för att inte kliva rakt in i skuldfällan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.