En person i kostym står vid en mikrofon, framför en bakgrund med EU- och svenska flaggor. Personen verkar vara i en officiell miljö, möjligtvis under en presskonferens eller presentation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialministern berättar om hur regeringen vill arbeta för att minska ofrivillig ensamhet i Sverige. Foto: Oscar Olsson/TT

Socialministern: Så vill vi bekämpa ofrivillig ensamhet

Publicerad

Ofrivillig ensamhet är inte längre ett individuellt problem, utan ett problem för hela samhället, det menar socialminister Jakob Forssmed (KD).

– Vi ser att det har stora hälsokonsekvenser, och att människor mår sämre och riskerna för allvarliga sjukdomar ökar.

Enligt Folkhälsomyndigheten besväras mer än var tredje ung vuxen av ensamhet.

– Vi ser att människor mår allt sämre och ensamheten är nu också väldigt utbredd bland unga människor. Därför är det viktigt att vi lyfter detta från ett individuellt bekymmer till att betrakta det som ett samhällsproblem, säger Jakob Forssmed.

Unga och ensamhet

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att kartlägga ensamheten i Sverige. Det har de gjort och i februari nästa år ska de presentera en strategi med förslag på åtgärder.

I klippet ovan berättar Jakob Forssmed mer om vad de vill göra åt problemet

Pengar mot ofrivillig ensamhet

I november 2022 berättade regeringen på en pressträff om det som kallas för en Gemenskapssatsning som sträcker sig under tre år. Där ingår, förutom att lägga 5 miljoner kronor till Folkhälsomyndigheten på att ta fram en nationell strategi mot ensamhet, även pengar som riktas till:

  • Hälsosamtal med äldre (145 miljoner kronor för 2023 (100 mnkr 2024 och 2025)
  • Kommunerna för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre (50 mnkr per år)
  • Civilsamhällesorganisationer att jobba brett med frågan (75 mnkr per år)

Källa: Regeringskansliet

Den delade bilden innehåller tre sektioner. Den första sektionen visar en hand som håller en quiltad kudde. I den andra sektionen står en person i grön skjorta med texten ”Händelser i livet, Sjukdom, Förändringar” centrerad på bilden. Den tredje sektionen visar en siluett av en kvinna med hår som rör sig i vinden mot en mörk bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Då är risken störst för att drabbas av ensamhet bland unga – i videon förklarar SVT:s reporter. Foto: SVT

Hur gör du om du känner dig ensam?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga och ensamhet

Mer i ämnet