Verksamhetschefen för hudkliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping, Pernilla Grinnemo, tror inte att sommarens soliga väder i sig kommer att göra att vi ser en ytterligare stegring av antalet hudcancerfall. Foto: SVT

Soliga vädret – så minskar du risken för hudcancer

Uppdaterad
Publicerad

Den soliga våren och sommaren har gjort att många länsbor flockats på stränderna för att njuta av vädret. Samtidigt har antalet svenskar som drabbats av hudcancer accelererat de senaste åren och mellan 500 och 600 personer avlider årligen i sjukdomen.

Verksamhetschefen för hudkliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping, Pernilla Grinnemo, tror emellertid inte att sommarens soliga väder i sig kommer att göra att vi ser en ytterligare stegring av antalet hudcancerfall.

– Det är klart att för den enskilde individen, om man ligger på Vätterstranden och pressar i flera veckor i rad, så absolut att det ökar risken. Men jag tror inte att det kommer att göra att vi ser en ökning i statistiken på sikt. Jag tror att vi har fastnat i den här takten med 5-6 procent ökning årligen, säger hon.

Resandet tros ha stor betydelse

Pernilla Grinnemo säger att den allmänna uppfattningen bland hudläkare är att det mer frekventa resandet har en stort betydelse för ökningen av antalet personer som insjuknar i hudcancer. Hon säger att den som reser till varmare länder på vintern utsätter sig för en extra stor risk eftersom den vinterbleka huden då är ovan vid det starka solljuset och att man därför lättare bränner sig. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är dessutom UV-indexet i exempelvis Thailand högre än under en solig sommardag i Sverige.

I klippet berättar Pernilla Grinnemo hur man ska tänka för att minska risken att bränna sig och på sikt drabbas av hudcancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.