Stjärnglans och restaurangkänsla i matsalen på skola i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har många av eleverna på Ljungarumsskolan ratat skollunchen och en del har gått till närliggande snabbmatshak istället. Men i dag var det festlig invigning av den nya skolrestaurangen Good Food Good Mood.

I dörren tar kändiskocken och programledaren Dante Zia emot. Bandet klipps av Tuva Kastanius i årskurs 8. Hon är en av de som varit med och namngett skolrestaurangen.

– Det känns fint när man kommer in här, säger hon och kompisarna Linnea Björklund och Maja Berggren Fält håller med.

De hoppas nu på att maten ska bli godare i skolan.

Följ med tjejerna in till den nya skolrestaurangen i klippet ovan.

Lagar 1100 portioner om dagen

I röd festblåsa möter Heidi Lihavainen eleverna. Hon är kökschef på Ljungarumsskolan.

– Alla har varit delaktiga i allt från inredning till matsedlarna. Alla matsedlar får nu en stämpel av Matrådet på skolan att de är godkända, berättar hon.

Maten på skolan har varit impopulär i flera år. Det är många som struntat i att äta helt, berättar flera elever.

– Det vill vi ändra på, säger Heidi Lihavainen.

Thaiinspirerad fiskrätt tog slut

Till sin hjälp har hon haft Lisa Lemke, som skrivit kokböcker, medverkat i TV och driver restauranger. Tillsammans har de gjort omvandlingen till ett demokratiprojekt där eleverna fått vara med och öppna restaurang i skolmatsalen.

Det har också betytt att eleverna fått vara med och provsmaka maten.

Hon tar exemplet fisk som varit en rätt som eleverna ätit mindre av. Nu har eleverna i Matrådet fått provsmaka fem olika fiskrätter och kommit fram till en thaiinspirerad rätt som de tycker om.

– Vi serverade den i förra veckan och den tog slut.

Missa inte: I klippet berättar 11-årige Leo hur mycket godis han tycker att skolan ska servera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.