Nina Lindgren, enhetschef för social hållbarhet på länsstyrelsen i Jönköping. Hon sitter på en bänk och tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nina Lindgren på länsstyrelsen förvånas över ökningen av de tyngre drogerna i vattenproverna. Se mer i klippet om hur hon nu ska agera. Foto: Emma Johansson/SVT

Stor ökning av amfetamin i avloppsvattnet

Uppdaterad
Publicerad

När länsstyrelsen för andra året mäter halten av narkotika i avloppsvattnet i länet så är det dystra resultat. Framför allt amfetamin och heroin har ökat.

Proverna togs den 11 och 29 oktober under förra året och nu har resultatet kommit. Cannabis, kokain, ecstasy, amfetamin och tramadol finns i alla länets kommuner enligt mätningarna och de flesta substanserna har ökat sedan mätningarna 2022.

– Det är bara en ögonblicksbild som vi får från mätningarna, så vi kan inte slå fast någon trend. Men vi tar det här som att vi inte kan luta oss tillbaka utan jobba vidare och ta reda på vad det kan bero på i så fall, säger Nina Lindgren som är enhetschef för social hållbarhet på länsstyrelsen i Jönköping.

Alla länets kommuner har bidragit med prover från sina reningsverk. Det tvååriga projektet är nu avslutat och samtal ska föras om en eventuell fortsättning i någon form.

I klippet längst upp i artikeln berättar polisen Madelen Andersson om hur hon reagerar på resultatet. Foto: Emma Johansson/SVT

drogerna som ökat mest från mätningarna 2022

Cannabis har ökat från 700,7 mg per 1 000 invånare och dygn till 979,3 mg.

Kokain har ökat från 2 139,8 mg per 1 000 invånare och dygn till 2 428,1 mg.

Amfetamin har ökat från 3 551,6 mg per 1 000 invånare och dygn till 5 843,0 mg.

Förra året uppmättes halter av heroin i 5 av 27 reningsverk i totalt 4 kommuner medan det i år uppmättes i 21 av 29 reningsverk i totalt 11 kommuner.

Källa: Länsstyrelsen i Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.