• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tonåring i rutig skjorta med kort frisyr tittar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
17-årige Linus Jarl Ågren berättar i klippet ovan varför han börjat handla begagnade kläder. Foto: SVT/Linda Mathillas

Stort intresse för klädbytardag i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Nio av tio svenskar har kläder i garderoben som inte används, enligt Naturskyddsföreningen som vill att vi ska öka livslängden på plaggen. Under lördagen anordnades därför runt om i landet en klädbytardag.

– Om klädbytet ersätter nyinköp så gör vi en konkret miljönytta, säger Kerstin Thornell från Värnamo Naturskyddsförening.

Stor vinst för miljön

Kläder och textilier står idag för uppemot åtta procent av de globala koldioxidutsläppen, enligt Naturskyddsföreningen. Produktionen kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier och inte sällan arbetar textilarbetarna också under mycket dåliga förhållanden.

Nytt intresse

– Det är bra för miljön och det är ett smart sätt att hitta någorlunda billiga plagg som ändå är fina, säger 17-åriga Linus Jarl Ågren som för cirka ett år sedan upptäckte att det gick att fynda begagnade kläder.

En gång om året arrangerar Naturskyddsföreningen en sådan här dag. I Jönköpings län var det även klädbytardag i Vetlanda under lördagen.

I klippet berättar Naturskyddsföreningen om hur många liter vatten som krävs för att tillverka ett par nya jeans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.