Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Gaardsdal tränar hemma varje dag. Målet är ett självständigt liv. Hör henne berätta om sin kamp i klippet. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Strokedrabbade Annika Gaardsdal vill ha mer rehabilitering

Uppdaterad
Publicerad

”Det är alltid för tidigt att ge upp”. Så skriver Annika Gaardsdal från Gislaved på sina konton på sociala medier, där hundratusentals personer följer hennes kamp mot ett självständigt liv efter stroken.

Hon var 38 år när hon plötsligt drabbades av stroke för sex år sedan..

– Jag var på förskolan för att hämta min dotter då det plötsligt började ringa i mina öron. Sedan föll jag ihop och blev medvetslös.

Annika hade tur i oturen. Hennes väninna förstod snabbt vad hon drabbats av och larmade. En ambulans fanns i närheten och sjukhuset låg bara minuter bort.

Bodde i USA

Då bodde familjen i USA. Numera bor de i en anpassad villa i Gislaved. När SVT Nyheter hälsar på är de fyra barnen i full gång med att montera nät på den nya studsmattan i trädgården.

Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

– Barn är bra på att anpassa sig. Jag tror inte att de tänker på att det är konstigt att mamma sitter i rullstol. Det är så det är bara, säger Annikas man, Anders Gaardsdal.

De första åren fick Annika bra rehabilitering, även om hon ansåg att hon behövde mer. Nu har besöken till logoped glesats ut och hon har bland annat sökt till ett rehabiliteringscenter i Blekinge, men regionen säger nej.

Annika och Anders Gaardsdal.

Blir bättre

– Regionen säger att det inte finns evidens för att intensivrehabilitering gör någon nytta så lång tid efter skadan. Men vi ser ju att jag blir bättre och bättre, säger hon och får medhåll av Anders:

– Varje gång vi kan plocka bort ett hjälpmedel så är det en seger.

Enligt verksamhetschef på rehabmedinska kliniken på länssjukhuset Ryhov, Malin Hegen, har regionen inte avtal med några rehabiliteringscenter i Sverige. Hon säger också att hon inte kommenterar enskilda fall, men att beslut om rehabilitering tas i samråd med patienten.

I klippet berättar Annika och Anders om kampen efter stroken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.