En kvinna på motorcykel med hjälm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ina Näsmark, ordförande i Sveriges motorcyklister i Jönköpings län, hur trafiksäkerhetsarbetet har försvårats för motorcyklister av att inte längre ha tillgång till olycksdatabasen. Foto: Johannes Tolf/SVT

Sveriges motorcyklister stängs ute från olycksdatabas: ”Försämrar möjligheterna att rädda liv”

Publicerad

Trafiksäkerhetsarbetet för motorcyklister har försämrats sedan en ny lag infördes för drygt tre år sedan, då flera civilorganisationer stängdes ute från olycksdatabasen Strada.

Det menar branschorganisationen Sveriges motorcyklister, SMC, som vill få tillgång till systemet igen.

SMC som haft tillgång till Strada (Swedish Traffic Accident Data Acquisition) i drygt tio år fick liksom många andra användare kraftigt begränsad insyn i systemet 2020, följt av en mer omfattande utestängning året därpå då en ny lag trädde i kraft.

Personuppgifter ska inte komma på vift

Strada innehåller uppgifter om skador och olyckor i vägtrafiken, och därmed personuppgifter. Vissa personuppgifter är känsliga, vilket är bakgrunden till att användare som SMC inte längre har tillgång till systemet.

– Det är klart att vi förstår riskerna med att känsliga uppgifter läcker ut och vi skulle ju helst se att vi kan få statistiken utan känsliga uppgifter, men vi ser samtidigt att de uppgifter som finns i Strada kan rädda liv vilket kan uppväga riskerna att personuppgifter läcker ut, säger Ina Näsmark, ordförande Sveriges motorcyklister i Jönköpings län.

I klippet ovan berättar Ina Näsmark varför motorcykelorganisationen behöver tillgång till olycksdatabasen i arbetet med trafiksäkerhet.

Överklagade beslutet

Sveriges motorcyklister överklagade utestängningen till kammarrätten, som avslog SMC:s begäran. De gick då vidare och begärde prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen, men där fick de nej.

Andreas Carlson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) svara på om regeringen kommer att göra något för att öka insynen i olycksdatabasen Strada, vilket bland annat Sveriges motorcyklister vill för att underlätta deras trafiksäkerhetsarbete. Foto: Johannes Tolf/SVT

Det är här Strada

Strada (Swedish Traffic Accident Data Acquisition) är ett informationssystem för data om skador och olyckor inom vägtransportsystemet.

Strada bygger på uppgifter från tre källor: polis, sjukvård och Kustbevakningen.

  • Polisen rapporterar vägtrafikolyckor med personskada.
  • Akutsjukhus rapporterar uppgifter om personer som har sökt vård efter en olyckshändelse i vägtrafikmiljö.
  • Kustbevakningen rapporterar fritidsbåtsolyckor med personskada.

Utöver vägtrafikolyckor rapporteras även följande:

  • Vårdsökande efter fallolyckor i vägtrafikmiljö.
  • Olyckor med snöskoter eller terränghjuling (kallas ofta fyrhjuling) utanför vägtrafikmiljö.
  • Efter år 2021 rapporteras olyckshändelser med fritidsbåtar (utöver polis och sjukvård rapporteras dessa även av kustbevakningen).

Polisens rapportering är rikstäckande sedan 2003 och sjukvårdens rapportering är rikstäckande sedan 2016.

Sedan år 2021 regleras inrapporteringen i lag (2021:319) om Transportstyrelsens olycksdatabas.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.