Under den oanmälda inspektionen upptäckte IVO:s inspektörer bland annat att tandvårdsinstrument steriliserades i samma rum som användes för sopförvaring, intorkat smuts på bänkskivor och stora brister i personalens kompetens. Inspektörerna gjorde alltså den ovanliga bedömningen att stänga mottagningen omedelbart.
Mats Vendlius var själv med och fattade beslutet.
– Vi såg ju stora brister i hygien och exempelvis kompetensen hos verksamhetschefen. Det var så allvarligt att vi fattade ett beslut om ett omedelbart förbud, vilket är ovanligt att vi gör.
Hur medvetna upplever du att man var på mottagningen om de regler och föreskrifter som finns?
– De hade inte de kunskaper som krävdes för den verksamheten.
Att verksamheten överhuvudtaget kunde starta kan enligt Mats Vendelius bero på att tandvården inte har någon tillståndsplikt.
– Det innebär att man kan öppna en verksamhet, men där har regeringen gett oss som myndighet i uppdrag att gå ut och granska att de följer lagar och föreskrifter.
Kan kontakta andra myndigheter
Flera patienter har alltså anmält 24 Karat till Inspektionen för vård och omsorg. En av dem är Alaa Atik från Nässjö som fick flera tänder utdragna och som nu har svårt att äta. Men vad som händer med honom och alla de andra som fått problem efter behandling hos tandläkarmottagningen, är oklart.
– För varje klagomål som kommer till oss, påbörjar vi en utredning. Vi samlar in material, journaler och yttranden. Utifrån det gör vi en bedömning om personen drabbats av en vårdskada eller inte, säger Mats Vendelius.
Kan du se att det finns anledning för andra myndigheter som polis, Försäkringskassan eller Skatteverket att titta på den här verksamheten också?
– Det är en fråga som ligger hos respektive myndighet att jobba vidare med. De har fått upplysning om den här verksamheten via media.
Men det kommer inget direkt från er enligt rutinerna?
– Vi är för tidigt i vår utredning nu. Men senare kan det bli en diskussion och ett beslut om kontakt med andra myndigheter.