Ett bibliotek

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur fungerar lagen om tillträdesförbud? Åklagare reder ut begreppen i klippet ovan. Foto: SVT

Tre frågor om: Så fungerar lagen om tillträdesförbud

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2022 utvidgades lagen om tillträdesförbud mot butiker så att den även omfattar badanläggningar och bibliotek. Men hur fungerar den? Och vad krävs för att tilldelas ett tillträdesförbud? Det får du veta mer om i klippet.

Mellan sommaren 2022 och april 2024 fattades det beslut om 30 tillträdesförbud mot bibliotek, varav 13 personer tilldelades förbudet, enligt Åklagarmyndigheten.

– Det är ganska få personer, men det är nog också att ganska få känner till att man kan ansöka om det. Det kommer nog att öka, säger åklagaren Viktor Wetterö.

Alla ska ha tillgång till biblioteket

Enligt bibliotekslagen ska alla svenskar ha tillgång till ett bibliotek. Förespråkarna till lagförändringen menar att en oskötsam person minskar tillgängligheten för andra.

– Om det är någon som gör att andra kanske inte vill besöka blir det ett problem. Det är därför man har infört lagen, säger Viktor Wetterö.

Lagen syftar också till att öka säkerheten för bibliotekspersonalen. Inför förändringen genomfördes en undersökning av Brottsförebyggande rådet, Brå. Samtliga medverkande bibliotek uppgav att de utsatts för brott eller ordningsstörningar under det senaste året.

Samtidigt har flera bibliotek kritiserat tillträdesförbuden för att vara ett trubbigt verktyg.

I klippet hör du åklagaren reda ut mer om lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.