Svampentusiast håller i svamp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet tipsar Maria Kroll om tre goda matsvampar som många missar. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Tre goda matsvampar som få plockar

Uppdaterad
Publicerad

Svampentusiast Maria Kroll ger tre goda tips på svamp som hon upplever att få plockar i skogen.

Det är ett tidigt svampår i år. Skyfall och regn leder till mer svamp och det är inte bara mördarsniglar som svampplockarna tvingas att fajtas med utan även andra insekter.

Svampexpert Maria Kroll tipsar om matsvamp som du kan plocka även om vi just den dagen som vi är ute, i en svampskog i Jönköping, hittar just exemplar som sniglar och insekter redan smakat på. Svamp som inte duger som måltid åt andra än just sniglar och insekter.

Obs! Observera att stolt fjällskivling som är med i klippet kan vara extremt lik giftiga flugsvampar såsom panterflugsvamp och brun flugsvamp och att grönkremlan kan vara lik lömsk flugsvamp.

Giftinformationscentralen har tidigare till SVT sagt att det är viktigt att bara äta svamp som man med säkerhet vet är matsvamp.

Misstänker du att du ätit giftig svamp?

Vanliga symptom vid svampförgiftning kan vara kraftiga, vattentunna diarréer och kräkningar. De kommer oftast efter 12 timmar, men kan komma tidigare.

Misstänker man att man har ätit en giftig svamp går Giftinformationscentralen att nå dygnet runt – på 010-456 6700 eller via 112.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.