Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv i Jönköpings län. Foto: SVT

Trots pandemin – stigande optimism bland företagen i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Optimismen stiger bland företagen i länet, det visar Svenskt näringslivs konjunkturundersökning. Men den visar också att sysselsättning, investeringar och produktion i näringslivet är fortsatt mycket låg.

Undersökningen bygger på svar från 217 företag i Jönköpings län. Prognoserna för försäljning, produktion, investeringar och anställningsplaner det kommande halvåret ser nu betydligt ljusare ut än tidigare. Bland länets företag tror hälften på en ökad försäljning, nästan 4 av 10 på ökade investeringar och 3 av 10 på fler anställda om sex månader.

– Sannolikt bygger den ökade framtidstron och optimismen på att vaccinationsprogrammet håller det som är utlovat och att nuvarande restriktioner då successivt kan lyftas. Därför är det extremt viktigt, både för näringslivet och alla deras anställda, att Sverige inte halkar efter på detta område, säger Anna Gillek, regionchef på Svenskt näringsliv i ett pressmeddelande.

Corona Jönköping

Kritisk för vissa branscher

Men det finns även en del dystra siffror. 38 procent av företagen har en lägre försäljning eller produktion jämfört med för ett halvår sedan. Detta trots att konjunkturläget redan då var på låga nivåer.

När det gäller investeringar som antalet anställda har många företag dragit i handbromsen. En stor andel har nu ytterligare fått sänka investeringstakten och minska sin personalstyrka jämfört med för ett halvår sedan.

I klippet nedan hör du Sara och Emma som jobbar som frisörer Aneby berätta om hur coronarestriktionerna påverkat deras företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet