Sedan 2015 har iva-sjuksköterskorna i Region Jönköpings län haft en extra arbetstidsförkortning för de som jobbar natt, utöver den som finns i kollektivavtalet. Förkortningen infördes för att underlätta arbetsmiljön för personalen.
I maj i år föreslog regionledningen genom sin HR-avdelning att den extra arbetstidsförkortningen skulle tas bort, vilket ledde till starka protester och att två sjuksköterskor sade upp sig.
Förlängd arbetstid från och med oktober
Förslaget har nu MBL-förhandlats där förhandlingen slutade i oenighet. Regionens besked är att arbetstidsförkortningen ska tas bort från och med oktober.
För den som jobbar natt innebär det en ökad arbetstid med 3-4 timmar per vecka. Den iva-sjuksköterska som jobbar både dag, kväll och helg jobbar 30 procent dagtid och 70 procent kvällar och nätter.
Personalen missnöjd med beslutet
– Det här är ett tufft jobb både dag och natt och vi är rädda att regionen inte kommer att kunna bedriva den intensivvård som krävs gentemot medborgarna, säger Malin Karlsson.
Det är starka ord?
– Ja, men vi tycker inte att det här ger oss samma förutsättningar att göra jobbet. Vi riskerar att tappa fler kollegor och det är svårt att rekrytera iva-sjuksköterskor, säger Malin Karlsson, intensivvårdssjuksköterska i Eksjö och förtroendevald för Vårdförbundet.
Arbetsgivaren erbjuder en ekonomisk kompensation på 4,5 procent av månadslönen i generellt lönepåslag när den extra arbetstidsförkortningen tas bort.