Iva-sjuksköterskorna i Region Jönköpings län blir av med sin extra arbetstidsförkortning. Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Trots protesterna – iva-sköterskorna blir av med sin extra arbetstidsförkortning

Uppdaterad
Publicerad

Trots starka protester och två uppsägningar klubbar regionledningen beslutet att ta bort iva-sjuksköterskornas extra arbetstidsförkortning som funnits sedan 2015.

– Jag blir besviken på min arbetsgivare och vårt förtroende för dem sjunker rejält på grund av detta, säger Malin Karlsson, iva-sjuksköterska i Eksjö och förtroendevald för Vårdförbundet.

Sedan 2015 har iva-sjuksköterskorna i Region Jönköpings län haft en extra arbetstidsförkortning för de som jobbar natt, utöver den som finns i kollektivavtalet. Förkortningen infördes för att underlätta arbetsmiljön för personalen.

I maj i år föreslog regionledningen genom sin HR-avdelning att den extra arbetstidsförkortningen skulle tas bort, vilket ledde till starka protester och att två sjuksköterskor sade upp sig.

Förlängd arbetstid från och med oktober

Förslaget har nu MBL-förhandlats där förhandlingen slutade i oenighet. Regionens besked är att arbetstidsförkortningen ska tas bort från och med oktober.

För den som jobbar natt innebär det en ökad arbetstid med 3-4 timmar per vecka. Den iva-sjuksköterska som jobbar både dag, kväll och helg jobbar 30 procent dagtid och 70 procent kvällar och nätter.

Personalen missnöjd med beslutet

– Det här är ett tufft jobb både dag och natt och vi är rädda att regionen inte kommer att kunna bedriva den intensivvård som krävs gentemot medborgarna, säger Malin Karlsson.

Det är starka ord?

– Ja, men vi tycker inte att det här ger oss samma förutsättningar att göra jobbet. Vi riskerar att tappa fler kollegor och det är svårt att rekrytera iva-sjuksköterskor, säger Malin Karlsson, intensivvårdssjuksköterska i Eksjö och förtroendevald för Vårdförbundet.

Arbetsgivaren erbjuder en ekonomisk kompensation på 4,5 procent av månadslönen i generellt lönepåslag när den extra arbetstidsförkortningen tas bort.

En läkare sitter i en stol

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Trofast, verksamhetschef intensivvården på länssjukhuset Ryhov, beklagar avhoppet från två medarbetare. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.