I Jönköpings län uppskattas omkring 3 000 äldre personer vara svårt ensamma. Foto: Hasse Holmberg / TT

Unik samverkan ska minska ensamhet hos äldre

Publicerad

I Sverige är cirka 40 procent av de äldre som är över 90 år, svårt ensamma. Nu går fyra pensionärsorganisationer i Jönköpings län samman för att bryta ensamheten.

Tillsammans har organisationerna fått 2,2 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden till projektet som går ut på samverkan mellan flera samhällsfunktioner. Tanken är att bygga upp en struktur där kommunens äldreboenden, hemtjänst, kyrkor, vårdcentraler, ideella föreningar och pensionärsorganisationer ska hitta och informera varandra om vart de ensamma finns.

Samverkan på det här sättet är unikt, säger Kjell Lindström, ordförande SPF seniorerna Jönköpingsdistriktet.

– Organisationen kring detta håller på att byggas upp i länet. Projektet är på tre år men förhoppningen är att göra något mer långvarigt och bestående. Kan vi göra skillnad är det fantastiskt.

3 000 svårt ensamma

Bara i Jönköpings län uppskattas omkring 3 000 äldre personer vara svårt ensamma. Och behovet att bryta ensamheten är stort menar Kjell Lindström.

– Ensamhet är ett folkhälsoproblem. Det är inte bara att man blir orolig och nedstämd utan det kan även leda till hjärt- kärlsjukdomar och annat.

Nu vill man alltså få en klarare bild av hur ensamheten ser ut för att kunna agera utifrån den. Men coronapandemin har satt käppar i hjulen för arbetet.

– Nu får vi ringa istället för att hälsa på och det blir många viktiga samtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.