Värnamo är den bäst förberedda kommunen i länet när det gäller att kunna hantera naturskador, klimatanpassning och användning av gröna skatteavdrag. Foto: Johannes Tolf/SVT

Värnamo är bästa kommunen att bo i när klimatet förändras

Uppdaterad
Publicerad

Värnamo toppar listan över Jönköpings läns bästa kommuner att bo i när klimatet förändras, enligt Länsförsäkringar fastighetsförmedlings nya index. Jönköping hamnar däremot sist.

Indexet väger in naturskador, klimatanpassning och användning av gröna skatteavdrag. Värnamo rankas som nummer 17 i hela Sverige.

– Klimatanpassningen måste accelerera för att vi ska kunna bo kvar där vi bor idag, säger Per Sangrud, hållbarhetschef på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Skyfall i Jönköpings län

Länets största kommun Jönköping hamnar i botten av listan och rankas som nummer 210 av 290 kommuner i landet.

Skyfallskaos i somras

Den 10 juli drabbades länet av ett kraftigt skyfall som ledde till mängder med översvämningslarm. I Jönköpings kommun drabbades flera fastighetsägare och även E4 genom staden svämmade över. I klippet nedan ser du hur det såg ut då.

Översvämmad E4 och räddningschef Samuel Nyström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samuel Nyström, räddningschef på Räddningstjänsten i Jönköpings län, berättar om ett läge som varit mycket ansträngt i Jönköpings län i samband med ovädret den 10 juli. Foto: SVT

Kommunernas placering i länet

Inom parentes kommunens placering i riksranking.

1. Värnamo (17)

2. Habo (44)

3. Sävsjö (51)

4. Eksjö (63)

5. Vaggeryd (69)

6. Tranås (99)

7. Mullsjö (144)

8. Gnosjö (158)

9. Gislaved (166)

10. Aneby (168)

11. Vetlanda (171)

12. Nässjö (196)

13. Jönköping (210)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skyfall i Jönköpings län

Mer i ämnet