En delad bild som visar två sektioner: till vänster en närbild av en fisk under vattnet, och till höger en person som sitter på kanten av en vattenkälla och sträcker sig ner mot vattnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var två år sedan fiskerikonsulent Karl- Magnus Johansson såg Harr i Hornån i Habo kommun senast. Foto: Adam Wännman Zetterqvist

Vätterharren på historiskt låga nivåer – så kan den räddas

Uppdaterad
Publicerad

Harren i Vättern är hotad och för att underlätta en eventuell återhämtning för arten i framtiden kan fiskeregler behöva ändras. Nu finns en remiss ute där Havs- och vattenmyndigheten vill ha in synpunkter.

Det går dåligt för harren i Vättern och beståndet är nere på historiskt låga nivåer.

– Vi behöver mer kunskap både om harren och hur den fungerar i Vättern, säger Karl-Magnus Johansson, fiskerikonsulent på länsstyrelsen i Jönköpings län.

Det kan vara kunskaper om hur ekosystemet påverkar harren, men även främmande arter som signalkräftan till exempel som är en potentiell predator på harrens rom.

Varmare klimat kan påverka

Det varmare klimatet kan också påverka harrbeståndet i Vättern. Harren är en kallvattensfisk och skulle kunna påverkas av varmare temperatur i vattnet.

Vad skulle krävas för att få den kunskap man behöver?

– Pengar krävs för att kunna göra undersökningar och studier, och så krävs det engagemang från både myndigheter, organisationer och intresserade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.