Foto: SVT

Villaägare i kläm när området pekas ut som potentiellt förorenat

Uppdaterad
Publicerad

I Furulidsområdet i Aneby har 43 villatomter pekats ut som potentiellt förorenat område. Orsaken är att det där tidigare låg en plantskola som kan ha använt det hälsofarliga bekämpningsmedlet DDT. Nu finns en oro för gifter i marken.

I Sverige finns 85 000 förorenade eller potentiellt förorenade områden samlade i något som kallas EBH-databasen. I  vårt län har länsstyrelsen identifierat 5 000 objekt. Syftet är att få kännedom om förorenade områden och på sikt kunna åtgärda dem.

Boende i kläm

Plantskolan i Furulidsområdet i Aneby drevs av regionala Skogsvårdsstyrelsen mellan åren 1944-1966. Eftersom plantskolor vid denna tid kan ha använt olika typer av bekämpningsmedel som DDT har området pekats ut som potentiellt förorenat. Några provtagningar har inte gjorts och i väntan på det hamnar de boende i kläm. Dels finns oron för föroreningar och dels kan det bli svårt eller omöjligt att sälja fastigheten när den finns med i registret.

– Först har staten gjort fel och drivit en plantskola och kanske använt gifter som man inte borde ha använt, även om den kunskapen inte fanns då. Sedan har kommunen sålt tomter och gett byggnadslov och så kommer vi fastighetsägare som inte har gjort något fel alls och får ta hela ansvaret, säger Sibylla Jämting, en av de boende i området men också högt uppsatt regionpolitiker för Miljöpartiet.

Kommunen tillsynsmyndighet

Enligt lagstiftningen ska den som orsakat föroreningen betala för provtagning och sanering. Men det gäller endast om föroreningen orsakats efter 1969 då Miljölagstiftningen kom till. Plantskolan i Aneby upphörde 1966 och under 1970-talet byggdes villor i området.

Enligt regelverket är det Aneby kommun som är tillsynsmyndighet i ärendet och ska driva det vidare. Det har nu gått över ett år sedan de boende fick brevet från länsstyrelsen där man uppmanas att inte odla direkt i marken. Barn bör inte gräva i jorden och ska grävarbeten utföras måste kommunens miljökontor kontaktas först. Vid en eventuell försäljning måste köparen informeras om att fastigheten finns i EBH-databasen.

Boende krävare att kommunen agerar

De boende i området är kritiska till att kommunen inte har agerat i frågan och de kräver nu att kommunen tar ansvar för att provtagningar görs i området.

Michael Wirestam, samhällsbyggnadschef Aneby kommun. Foto: SVT

Så här säger kommunens samhällsbyggnadschef Michael Wirestam om framtiden.

– Vi får arbeta vidare från kommunens sida och ta tag i det här och titta noggrannare på hur vi bäst hanterar det för att vi ska komma vidare.

Hur snabbt kan ni komma igång med provtagningar i området?

– Det kan jag inte svara på i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.