• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evelina Harr, regional flyktingsamordnare vid Länsstyrelsen i Norrbotten, berättar hur många flyktingar som länet kan ta emot. Foto: Arkiv SVT/Linus Nilsson/SVT

Så många flyktingar kan kommunerna i Norrbotten ta emot

Uppdaterad
Publicerad

Under slutet på veckan begärde Migrationsverket att länets kommuner skulle inkomma med uppgifter om hur många flyktingar som kommunen kan ordna boende för. Länsstyrelsen i Norrbotten som sammanställt statistiken uppger att det i dagsläget finns över 1 000 boendeplatser i länet.

Den senaste veckan har stridigheterna i Ukraina intensifierat och många experter bedömer att Rysslands invasion i Ukraina kan komma att dröja längre än vad Ryssland förutspått.

Stridigheterna har även medfört att allt fler ukrainare tvingats att lämna landet. Enligt FN har 2,5 miljoner Ukrainare flytt över gränsen och till andra länder, där merparten av flyktingarna ungefär hälften nu befinner sig i grannlandet Polen.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Sveriges kommuner förbereder sig

På fredagen meddelade Migrationsverket att det kommer drygt 4 000 ukrainare till Sverige varje dag. Det har medfört att Migrationsverket ställt en förfrågan till alla länsstyrelser att utvärdera hur många boendeplatser som kommunerna kan ordna vid ett eventuellt flyktingmottagande, i Norrbottens län är den siffran över 1 000 platser.

– Det är platser som finns redan nu och platser som kan skapas under en lite längre tidsperiod, säger Evelina Harr, regional flyktingsamordnare vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Oklart var platserna finns

Hur fördelningen ser ut mellan de olika kommunerna i länet vill inte Länsstyrelsen gå in på i dagsläget och myndigheten har valt att belägga uppgifterna med sekretess.

Hör mer om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet