Åklagaren får kritik för långsam utredning

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen inleds rättegången efter dödsolyckan i Malmbergsgruvan i maj 2010 då två personer dödsstörtade 140 meter i en hisskorg. Det har tagit över fem år innan händelsen kommer upp i tingsrätten och det kritiseras av Justitieombudsmannen.

Det var den 18 maj 2010 som far och son, anställda vid ett entreprenörsföretag och utlånade till ett annat i Malmbergsgruvan, dog i hisskorgen sedan linan lossnat från infästningen i mobilkranen.

Fem företag åtalas

Enligt åtalet var mobilkranen inte tillverkad eller konstruerad för personlyft. Rättegången vid Gällivare tingsrätt beräknas pågå i sex dagar och fyra företag utöver LKAB står åtalade.

Hissolyckan i Vitåforsgruvan

Men så har utredningen också tagit tid. Det dröjde fyra år innan åtal väcktes och fem och ett halvt år innan ärendet kommer upp till rättegång.

Långsam handläggning

Justitieombudsmannen har kritiserat åklagaren, åklagarmyndigheten och polismyndigheten i Norrbotten för den långsamma handläggningen.

– Det är väl bara att acceptera den kritik som han har framfört, kommenterar Stig Andersson, kammaråklagare vid enheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund.

Förklaringen är att enheten är hårt arbetsbelastad och att utredningen har varit omfattande och komplicerad.

– Det tar tid att producera en sådan här förundersökning. Den har också i praktiken omfattat fem förundersökningen eftersom det är förundersökningar mot fem olika bolag, säger Stig Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hissolyckan i Vitåforsgruvan

Mer i ämnet