• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Luleå kommun har presenterat en ny skolstruktur för skolor och förskolor i Gammelstad och Notviken. Foto: Privat/arkiv

Alternativa skolstrukturer för Gammelstad och Notviken presenterade

Uppdaterad
Publicerad

En ny struktur för skolor och förskolor i Luleå har presenterats. Först ut är olika alternativ för Gammelstad och Notviken där man skissar både på att behålla skolorna – men också på nedläggningar eller sammanslagningar.

Det var under måndagen som barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå kommun presenterade sitt förslag till en ny struktur för skolor och förskolor.

Nedläggning eller utbyggnad

För Gammelstad har kommunen listat två alternativ utan inbördes rangordning. Det första alternativet är att alla skolor och förskolor som finns idag blir kvar och att man bygger ut Mariebergsskolan och Öhemsskolan.

Skolbesparingar i Luleå

Det andra alternativet är att alla förskolor finns kvar, men att Öhemsskolan och Mariebergsskolan läggs ner. Istället går alla elever på Stadsöskolan, som i så fall byggs ut, från förskoleklass till årskurs 9.

För Gammelstad skissar kommunen även på ett nollalternativ vilket innebär att de nuvarande byggnaderna för skola och förskola i området behålls.

Alla elever till Tunaskolan

När det kommer till Notviken är första alternativet att de nuvarande byggnaderna för skola och förskola i Notviken behålls. Borgmästarens och Framnäsvillans förskolor slås ihop till en förskola. De andra förskolorna blir kvar.

Det andra alternativet innebär att alla elever i Notviken samlas på Tunaskolan. Borgmästarens och Framnäsvillans förskolor slås ihop till en enhet. De andra förskolorna blir kvar.

Nollalternativ

Även för Notvikens del skissas det på ett nollalternativ. Det innebär bland annat att kommunen köper de moduler som finns på Kristallens förskola och använder de som förskola.

I nollalternativet föreslås också att Tunaskolans elever delvis använder Borgmästarskolans idrottshall. Matsal och kök byggs ut och Särskolans skolgård görs större. Den övriga utemiljön anpassas för elever i årskurs F-3 och den multiarena som planerats sedan tidigare byggs.

Föräldrar får ge synpunkter

Alternativen som tagits fram är en direkt följd av folkomröstningen om Luleås skolor som hölls hösten 2020. Men innan politiken tar ställning till förslagen kommer vårdnadshavare och personal i de berörda förskolorna och skolorna få komma med synpunkter.

Läs mer om förslagen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet