• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pontus Johansson som är talesperson för samordningsgruppen Hela kommunen ska leva och lära tror på seger i folkomröstningen. (Arkivbild) Foto: Anders Hjertström/SVT

Folkinitiativet kritiskt efter beskedet: ”Vi kommer fortsätta protestera”

Uppdaterad
Publicerad

Folkinitiativet drev fram en folkomröstning om skolan och ska fortsätta sin kamp för skolor nära hemmen. Detta efter att kommunstyrelsens arbetsutskott idag beslutat att gå vidare med de styrandes förslag.

Socialdemokraterna och Moderaterna styr Luleå kommun och representerade alternativ 2 i folkomröstningen kring skolstrukturens framtid. Deras alternativ fick 7,37 procent av rösterna och eftersom folkomröstningen var rådgivande beslutar politikerna om vilken effekt den ska ha.

De två partier presenterade förra veckan ett förslag på hur man ska gå vidare efter folkomröstningen men folkinitiativet hoppas på annat.

Skolbesparingar i Luleå

– Vi kräver att folkomröstningsresultatet följs till punkt och pricka, säger Pontus Johansson, talesperson för samordningsgruppen Hela Kommunen Ska Leva och Lära.

Politisk risk att inte följa folkviljan

Samordningsgruppens alternativ i folkomröstningen vann överlägset över kommunledningens alternativ. 91 procent av de som röstade vill omedelbart avbryta nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor.

– Beslutet är ju än så länge inte fattat i kommunfullmäktige. Jag tycker att man ska tänka till som politiker i fall man vill gå emot ett så tydligt resultat i folkomröstningen för det kommer att få följder. Vi såg ett tapp för Socialdemokraterna på elva procent i det förra valet. Går man emot folket igen blir det ett större tapp, menar Pontus Johansson.

Kommunledningens alternativ att fortsätta ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan var betydligt mindre populärt bland väljarna.

Så röstade Luleå kommun

Alternativ 1, totalt 21 907 röster (91,02 procent): Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta i stället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat.

Alternativ 2, totalt 1 774 röster (7,37 procent): Fortsätt ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet