I klippet berättar Arvidsjaur Ryttarförenings orförande, Tea Wännman, varför de inte skor sina hästar. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Barfotahästar rör upp känslor i Arvidsjaur – ryttarförening anmäld

Uppdaterad
Publicerad

Arvidsjaurs Ryttarförening rör upp känslor inom ridsporten. Beslutet att inte sko sina hästar har renderat i flera anmälningar – men nu stöttas föreningen av en lektor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Det är bra om det här blir mer vanligt, man ska inte sko hästar i onödan, säger Jenny Yngvesson.

Enligt Tea Wännman, ordförande i Arvidsjaur Ryttarförening, mår hästarna bättre av att gå barfota. Skaderisken minskar också för både häst och människa.

– Det gör betydligt mindre ont att bli trampad på om hästarna inte har järnskor, säger Tea Wännman.

Ryttarföreningens beslut har inte passerat obemärkt förbi. Den har flera gånger anmälts till länsstyrelsen – men deras veterinärer har enligt föreningen inte haft några anmärkningar.

SLU-lektor: ”Man ska inte sko hästar i onödan”

Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Det är bra om det här blir mer vanligt, man ska inte sko hästar i onödan.

Men hon betonar att behovet av skor för hästar skiljer sig mycket mellan individer och raser.

Varför tror du att det här väcker känslor?

– Hästvärlden är väldigt traditionell och vi gör som vi alltid har gjort. Det väcker känslor vad man än gör med hästar, säger Jenny Yngvesson.

Boots värda att bära

När hästarna på Arvidsjaur Ryttarförening exempelvis går på grusvägar som sliter mer på hovarna så gör de det med barfotaboots, ett skydd som man kan liknas vid skor för människor.

– Hoven har en design som evolutionen mejslat fram under miljoner år. Hästen är gjord för att gå på grässtäpper och inte bära ryttare, förklarar Jenny Yngvesson och fortsätter:

– Vi gör avsteg från det hästar är anpassade till. Och då kan man behöva skor eller boots.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.