Första spadtaget vid Talgas batterianodfabrik på Hertsön i Luleå. Sex personer skottar upp jord  på platsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Mark Thompson, Talgas koncernchef, om satsningen i Luleå. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Batterianodsfabriken i Luleå – stor som fem fotbollsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Nu har spaden satts i jorden för Europas första batterianodsfabrik med naturlig grafit. Det första spadtaget innebär starten för bygget vid Luleå industripark på Hertsön.

På plats vid ceremonin på måndagen fanns medlemmar från Talgas koncernstyrelse liksom representanter från kommun, region och regering.

Så mycket ska produceras

– Vi markerar starten för det förberedande markarbetet för fabriken och en viktig milstolpe för en ny, hållbar industriera i Sverige och Europa, säger man från Talgas ledning.

Jakten på mineralerna

Den storskaliga anläggningen är tänkt att leverera 19 500 ton färdigt anodmaterial per år. Den årliga produktionen av batterianodmaterial är tillräcklig för cirka 200 000 elbilar per år, enligt gruvföretaget.

Fem fotbollsplaner

Fabriken ska bestå av två produktionsbyggnader på en areal om 36 000 kvadratmeter – vilket motsvarar fem fotbollsplaner. Drygt 80 personer kommer arbeta vid anläggningen.

Vill stoppa gruvan

Det har varit flera överklaganden mot Talgas grafitbrytning men verksamheten har fått grönt ljus från Mark- och miljööverdomstolen. Även om domstolen har avfärdat tidigare överklaganden så är gruvan fortsatt ifrågasatt.

Socialdemokraterna i Kiruna har med två rösters övervikt beslutat att säga nej till Talgas grafitbrytning i Vittangi. Socialdemokraterna skulle tillsammans med sina samarbetspartier kunna stoppa detaljplanen, vilket även skulle påverka fabriken i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet