Turerna kring Lavergruvan

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Boliden började undersöka Laverfyndigheten 2012 har det varit många turer i form av yttranden och remissvar mellan parterna.

Naturvärden och rennäring ska gå före gruvdrift i Laver menade Länsstyrelsen i sitt yttrande i mars i år och ansåg att Bergsstaten därför inte ska bevilja Boliden den bearbetningskoncession som krävs för att öppna en gruva. I fallet Laver är det nämligen inte mindre än tre så kallade riksintressen som står mot varandra.

Området är utpekat av SGU som ett riksintresse på grund av de kopparfyndigheter som finns men det är också ett riksintresse för rennäringen. Dessutom är det ett så kallat Natura 2000-område vilket också är ett riksintresse.

Lavergruvan

Natura 2000 och rennäring

En gruvetablering, menade Länsstyrelsen, kan ”medföra påtaglig skada på naturvärden”. Bland annat skulle en gruvdrift torrlägga, leda om eller fylla ut delar av sju sjöar och vattendrag. Dessutom menade myndigheten att det skulle inkräkta på rennäringen för samebyn Semisjaur-Njarg som använder området som vinterbetesland.

Sedan Länsstyrelsen sa nej i mars i år har parterna; Boliden och samebyn Semisjaur-Njarg, fått komma in med synpunkter.

Påverkar liten del

Gruvbolaget Boliden menar att Länsstyrelsen gjort en felaktig bedömning av risken för skada på Natura 2000-området och att ”en gruvetablering skulle påverka en mycket liten del”.

När det gäller påverkan på rennäringen menar bolaget bland annat att en gruvetablering visserligen skulle medföra ”betydelsefulla effekter på samebyns verksamhet” men att effekterna ”inte är så allvarliga som Samebyns utredning antyder”. Bolaget kan bland annat erbjuda kompensation för exempelvis betesförluster skriver dem.

”Bolagsfinansierad renfarmning”

För samebyn Semisjaur-Njarg innebär en gruvetablering i Laver ett ingrepp i deras ”överlägset bästa vinterbetesområde” skriver de i sitt yttrande. Att bolaget skulle kompensera samebyn i form av utfodring skulle medföra ett ekonomiskt beroende av gruvbolaget och att kunskapen på sikt skulle försvinna. Istället skulle verksamheten övergå till vad de själva kallar ”bolagsfinansierad renfarmning”.

Regeringsfråga?

Länsstyrelsens yttrande idag ska sedan ligga till grund för Bergsstatens beslut. Om myndighetens yttrande inte förändrats, det vill säga att de avslår ansökan, och Bergsstaten inte håller med kommer ärendet att gå till regeringen.

Är Bergsstaten på samma linje som Länsstyrelsen kan Boliden överklaga beslutet och även då blir Laver en fråga för regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lavergruvan

Mer i ämnet