En stor del av Pite älv med biflöden är skyddat Natura-2000-område enligt EU och länsstyrelsen anser att en gruvdrift i Laver skulle kunna innebära stor negativ påverkan.
Länsstyrelsen menar också, till skillnad mot Boliden, att en särskild Natura-2000-prövning ska göras innan bearbetningskoncessionen prövas och uppmanar därför Bergsstaten att säga nej.
”Ett nej är ett nej”
Bergmästare Åsa Persson valde också den linjen för att hon menar att en fullständig och slutlig tillämpning av de så kallade hushållningsreglerna i miljöbalken inte kan ske.
– Jag har därför beslutat att avslå Bolidens ansökan om bearbetningstillstånd för Laver 1, säger hon.
Vad betyder det?
– Ett nej är ett nej. De har fått det prövat hos oss och det blev avslag, men besutet går att överklaga till regeringen inom tre veckor. Boliden kan också ansöka om en Natura-2000-prövning hos länsstyrelsen, vilket bolaget hittills inte velat göra, säger Åsa Persson.
Boliden överklagar?
Nu överväger Boliden att göra precis detta – överklaga till regeringen.
”Bolidens inställning är att en sådan tillståndsprövning ska ske efter att bearbetningskoncession beviljats och att Bergmästarens beslut innebär en ny praxis”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
– Vi välkomnar tuffa krav på gruvnäringen, men upplever samtidigt att processerna som omgärdar utvecklingen av fyndigheter i Sverige blir alltmer oförutsägbara. Detta är långsiktigt ohållbart för råvaruförsöjningen i Europa, säger Mikael Staffas, direktör för Boliden gruvor.
Boliden har fortfarande undersökningstillstånd för Laver-fyndigheten.
Det innebär att bolaget har ensamrätt att kartlägga berggrundens egenskaper och företräde till fyndigheten.