Borrmaskin vid fyndigheten Per Geijer vid ett tidigare tillfälle.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Borrarna som jobbar här uppfattade det som ett skarpt skjutvapen” – hör LKAB:s Anders Lindberg om sabotagen vid provborrningarna i Kiruna. Foto: LKAB

Beväpnad och maskerad person trängde sig in i LKAB:s borrigg

Uppdaterad
Publicerad

Gruvjätten LKAB meddelar att en maskerad och beväpnad person under natten tagit sig in i en provborrningsmaskin där personal arbetade vid fyndigheten Per Geijer i Kiruna.

Ingen har skadats men arbetet på platsen har avbrutits.

Det var under natten mot torsdag 5 september som en maskerad person, som ska ha sett ut att bära på ett skjutvapen, gjorde intrång i en borrmaskin.

– Vi vet inte vad det var, men borrarna som jobbar här uppfattade det som ett skarpt skjutvapen, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB.

Inga människor kom till skada men allt arbete på platsen har tillfälligt avbrutits.

– Det var en hotfull situation, säger Anders Lindberg.

Utreds som grovt vapenbrott

Händelsen är anmäld till polisen och säkerhetspolisen, Säpo, som redan är inkopplad i ett annat ärende från i fredags. Då blev fyra borrmaskiner i samma område utsatt för skadegörelse. Om de båda händelserna har någon koppling är ännu oklart.

– Vi känner till de här två händelserna men det är Polismyndigheten som utreder i nuläget, säger Fredrik Hultgren Friberg, presstalesperson på Säpo.

Polisen utreder händelsen som grovt vapenbrott.

Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Per Geijer-området i Kiruna

LKAB har sedan länge känt till att det finns sällsynta jordartsmetaller i Kiruna. Slaggen, det vill säga det som redan brutits i den befintliga gruvan, innehåller låga halter. Det skulle kunna gå att ta vara på den, men det är en mer komplicerad process än att ta upp ny malm.

I området som undersöks finns både järn, fosfor och sällsynta jordartsmetaller.

Området som hittills undersökts uppskattas kunna ge cirka en miljon ton av oxiderna som innehåller jordartsmetallerna.

Det finns rikliga mängder fosfor och enligt LKAB är halten sju gånger större än i andra malmkroppar. I dag utvinns fosfor, som bland annat ingår i mineralgödsel, mest i Ryssland.

Källa: LKAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.