LKAB:s kontor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter sabotaget har LKAB nu höjt säkerheten – i klippet berättar gruvbolagets presschef Anders Lindmark mer. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Misstänkt gruvsabotage på LKAB – anmält till Säpo

Uppdaterad
Publicerad

Fyra borrmaskiner som används för att undersöka fyndigheten Per Geijer i Kiruna har blivit vandaliserade. Skadegörelsen upptäcktes på fredagseftermiddagen och har polisanmälts av LKAB, som ansvarar för undersökningsborrningarna på platsen där järnmalm och kritiska mineraler nyligen har påträffats.

De vandaliserade maskinerna, som står placerade i skogen, används för borrningar i området. Gärningsmännen har skurit sönder vattenslangar och däck samt tömt bränsledunkar. Detta ska ha skett medan personal från den entreprenörsfirma som driver borrningarna befann sig inne i maskinerna.

Säkerhetspolisen

Efter incidenten har LKAB förstärkt skyddet kring borrmaskinerna och kontaktat Säkerhetspolisen (Säpo). Enligt LKAB:s presschef Anders Lindmark beror detta på att platsen har en strategisk betydelse för EU.

– LKAB har, tillsammans med andra projekt, ansökt om att bli ett så kallat strategiskt projekt enligt EU:s strategi för kritiska mineraler, säger Anders Lindmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.