Vy över Kiruna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns en skadeproblematik” – hör Stefan Hämäläinen, LKAB, om de kritiska byggnaderna som ska lösas in. Foto: SVT

LKAB-gruvan påverkar flera kritiska byggnader i Kiruna – kan kosta två miljarder

Uppdaterad
Publicerad

LKAB ska ersätta fler byggnader i Kiruna. Det handlar om två skolor, Thulegården, sporthallen, vattentornet och värmeverket – och gruvbolaget räknar med att kommer att kosta drygt två miljarder kronor att bygga allt på ny plats.

Enligt LKAB är det ingen akut risk för att någon av byggnaderna ska rasa samman i närtid, men alla är påverkade av deformationerna från gruvan.

Arbetet med att ersätta byggnaderna börjar direkt för att ha så goda marginaler som möjligt.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Skador på samhällskritiska byggnader

LKAB justerade sin linje för fyra år sedan för vad som man då trodde skulle påverkas av gruvan fram till utbrytningen av 1 365-metersnivån. Men nya borrningar och mätningar har visat att det inte kommer att stanna där.

De senaste åren har skador uppstått på större byggnader som ligger även utanför påverkansområdet. De sprickor i berggrunden som har sitt upphov i det stora skalvet i maj 2020 är en faktor i sammanhanget.

LKAB kommer att ersätta Kiruna kommun enligt modellen som populärt kallas nyckel mot nyckel – det vill säga LKAB står själva för återuppbyggnaden och Kiruna kommun slipper ta de ekonomiska riskerna.

– Vi vill ge kommunen de bästa möjligheterna att planera sin samhällsviktiga verksamhet. Att vi inleder arbetet i tid gör att viktiga funktioner kan planeras och anläggas på nya platser, säger Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsutveckling på LKAB.

Har väntat på besked

Kommunalrådet Mats Taaveniku (S) säger sig vara i grunden positiv över beskedet:

– Vi har efterlyst besked under en längre tid gällande kommunala fastigheter, som ligger strax intill nuvarande deformationslinje. Detta ger mycket bättre planförutsättningar för Kiruna kommun.

För mindre byggnader som ligger nära de byggnader som nu pekas ut ser LKAB idag inga tecken på påverkan. Bolaget ska återkomma i slutet av 2025 med mer detaljerade prognoser.

Karta över byggnader som ska ersättas. Foto: LKAB

Byggnader som omfattas av överenskommelsen

• Fjärrvärmeverket

• Vattentornet

• Sporthallen

• Triangelskolan (grundskola)

• Luossavaaraskolan (grundskola samt förskola)

• Thulegården (äldreboende samt förskola)

Källa: LKAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet