Kommunalrådet Mats Taaveniku, socialdemokrat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ny spelplan” – i klippet hör du kommunalrådet i Kiruna uttrycka sin lättnad över uppgörelsen med LKAB. Foto: Hans Sternlund/SVT

LKAB ersätter nyckel mot nyckel – Kiruna kommun slipper ta riskerna

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun slipper ta de ekonomiska riskerna när nya stora byggnader måste ersättas i stadsflytten. Den här gången ersätter LKAB nyckel mot nyckel.

Tidigare har kommunen fått ersättning i form av pengar när byggnader och infrastruktur har lösts in.

Ett avtal från 2014 gav till exempel 3,74 miljarder som Kiruna kommun fritt fick använda till att bygga upp det som gått förlorat på grund av gruvbrytningen.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Det har visat sig vara förenat med risker när oförutsedda kostnader har skenat. Det räcker med att nämna det blivande badhuset som kommer att gå på en bra bit över en miljard innan det är klart.

”Inte klokt”

Det nya beskedet om nyckel mot nyckel är efterlängtat av kommunledningen. Det innebär att LKAB ersätter en byggnad som måste rivas med en ny byggnad med motsvarande funktion i stället för med pengar.

– Det här är fina besked som vi har efterlyst under lång tid. Det är ju inte klokt att en så liten kommun har behövt ta så stora risker när gruvan behöver utvecklas, säger kommunalråd Mats Taaveniku (S).

Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsutveckling vid LKAB, är inne på samma linje.

– Vi säkrar upp tidplaner och kvalité på det här sättet. Kommunen är nog belastad som den är och vi är duktig på att bygga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet