Bilder från Kiruna avslöjade Tjernobylkatastrofen

Uppdaterad
Publicerad

Omfattningen av kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl var inte känd av omvärlden förrän bilder från Satellitbild i Kiruna avslöjade vad som hade hänt. Bilderna sändes sedan ut till världen via SVT.

Natten till den 26 april 1986 exploderade reaktor fyra i kärnkraftverket i Tjernobyl, norr om Kiev i dåtida Sovjetunion. Radioaktiva partiklar spreds över stora delar av Nordeuropa. Det tog ett tag innan Sovjetunion medgav att en olycka hade inträffat i kärnkraftverket. Det fanns inte heller några bilder som kunde visa omfattningen av katastrofen.

”En sensation”

Men i Kiruna kunde, numera nedlagda, Satellitbild visa att en katastrof hade inträffat via bilder från den amerikanska satelliten Landsat på 760 kilometers höjd. De som arbetade på Satellitbild då kommer ihåg den stora uppståndelsen från världens alla medier efter att deras bilder sänts i SVT.

30 år sedan Tjernobylkatastrofen

– Det var faktiskt en sensation att man kunde påvisa att någonting hade hänt i det här området. Det väckte väldigt mycket uppmärksamhet runt om i världen, säger Göte Rönnbäck, tidigare anställd på Satellitbild.

Flygplan transporterade bilderna

Efter att de första bilderna skickats ut i världen från SVT:s Kirunaredaktion så stod världspressen utanför Satellitbild – med ett chartrat flygplan på flygplatsen för att transportera bilderna ut i världen.

– Det var bildbyråer som väntade på att vi skulle ta fram bilder som skulle skickas med flygplan. Jag tog fram en bild från Spotsatelliten och det var den bilden tillsammans med en förbättrad bild från den tidigare Landsatbilden som flögs till Stockholm för att sen skickas ut över världen, säger Jörgen Forsgren, tidigare anställd på Satellitbild.

Nybakad journalist bakom inslaget

Det var SVT:s lokala journalister i Kiruna som filmade av satellitbilderna och rapporterade om den stora nyhetshändelsen och kunde visa på att det verkligen hade hänt en kärnkraftverksolycka. Stefan Nieminen var nybakad journalist då detta hände.

– Det var stort och spännande när världens blickar riktades mot Kiruna. Det var ju en stor katastrof bakom järnridån och den enda information man får fram är via satellitbilder från Kiruna. De här inslagen gick ju inte bara på Rapport och Aktuellt utan de spreds ju världen över. Bilderna toppade CNN. Som nykläckt TV-reporter var det här givetvis jättestort, säger Stefan Nieminen, tidigare SVT-medarbetare.

Största scoopet

– Nästan alla anställda på Satellitbild engagerade sig i detta. Det var riktigt kul. Samtidigt kan man säga att det var det riktiga scoopet för företaget, säger den före detta anställde Göte Rönnbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

30 år sedan Tjernobylkatastrofen

Mer i ämnet