På några dagars vistelse i Gomel möter vi kanske 100 personer med synliga ärr på halsen. Och det är ingen tillfällighet. Regionen är den enskilda plats som drabbades hårdast av det radioaktiva nedfallet efter reaktorexplosionen i Tjernobyl 1986.
– Vi har inget annat alternativ än att stanna kvar säger 31-åriga Julia Kogol i byn Vyshemir.
Förgiftad jord
Vyshimir ligger bara ett 10 mil från Tjernobyl. Byborna säger att den radioaktiva strålningen är stark, men de har ingen annanstans att ta vägen så de fortsätter leva sina liv och odla sin mat i den förgiftade jorden.
När Julia var gravid förbjöd läkarna henne att föda sitt barn. Men dottern föddes.
– Jag är orolig för min 10-åriga dotter. Både jag och min man har opererats för sköldkörtelcancer, säger Julia.
Just sköldkörtelcancer är det abslout vanligaste cancerformen i området. Världshälsoorganisationen, WHO; har förutspått att 50 000 av de som var under 4 år vid kärnkraftolyckan har, eller kommer att drabbas av den cancerformen. Och det bara i Gomel-regionen.
– Före Tjernobyl hade vi bara två kända fall av sköldkörtelcancer här i regionen. Åren närmast efter olyckan rusade fallen i höjden, men nu har det stabiliserats igen säger Yuri Dmitiev.
All cancer ökar
Yuri är barnläkare och chefskirurg för hela regionen med 1,5 miljon invånare. Han är försiktig med att uppge några faktiska siffror, myndigheterna är inte alls öppna med hur katastrofen drabbat människornas hälsa.
Utländska organisationer pekar dock på stor ökning av i princip alla kända cancerformer, utvecklingsstörningar och missbildningar. Och så förstås sköldkörtelcancern som kan kopplas direkt till Tjernobyl.
– Det var framförallt de barn som var 0-4 år som drabbades säger Yuri Dmitriev.
Det radioaktiva nedfallet förde med sig höga doser av grundämnet jod, när barnen andades in det slog det ut det osmittade jodet som finns i sköldkörteln och förr eller senare kommer en stor del av de utsatta barnen att utveckla cancer.