• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tittarna minns katastrofen i Tjernobyl

Uppdaterad
Publicerad

26 april 1986 exploderade reaktor fyra vid kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina. Norra Sverige drabbades av det radioaktiva nedfallet efteråt och många minns oron.

De senaste dagarna har SVT rapporterat kring katastrofen och hur den påverkar oss än idag. Annette Blomqvist är en av alla som kommenterat via sociala medier och på vår hemsida:

”Jag minns hur mina föräldrar (i Österbotten på andra sidan Kvarken) fick tömma ut allt regnvatten ur regntunnorna i rädsla för det radioaktiva regnet. Ingen svampplockning det året. Våra bekanta från USA rådde oss att stanna inne så mycket som möjligt. Vad jag också minns är ovissheten om vad som skett, Sverige gav larm, men inte ett knyst från Sovjet.”

30 år sedan Tjernobylkatastrofen

Oro för barnen

Britt Eriksson gick på konstskola för 30 år sen och minns dagen väl:

”Jobbade med en kopparplåt som skulle bli färdig. Gick inte ut den dagen.”

Kerstin Nordin skriver: ”Väntade mitt första barn. Orolig för henne.”

Rädslan för strålningen gjorde att småbarnsföräldrar i Gävle krävde att sanden i barnens sandlådor skulle bytas ut.

”Stanna inne”

Helene Elf bodde i Uppsala och var hemma när olyckan inträffade:

”Maken ringde från sin arbetsplats och sa: ”Det tickar som fan här i mätarna. Stanna inne.” Han jobbade som geolog.”

Svamp, fisk och vilt bedömdes som oätligt efter katastrofen och älgar dumpades i massgravar.

Sune Carlsson skriver: ”Den dagen Tjernobyl havererade satt jag och min fru och två kompisar uppe på ett fjäll i Ammarnäs. Det regnade lätt och ingen misstänkte att nåt så allvarligt hade hänt. Senare kom tanken på farligt nedfall men det har ju gått bra än så länge.”

Upplevde grönare gräs

Berit Bergström var tillsammans med sin då 16-åriga dotter på en ponnytävling i närheten av Sundsvall, bland hästar, föräldrar och ryttare:

”Olyckan skedde och vi blev naturligtvis förskräckta eftersom vi inte fick låta hästarna äta från det nyuppkomna, spirande gröna gräset. Jag vet inte om jag inbillade mig, men jag tyckte att gräset antog en mer lysande grön nyans än det haft under normalt förhållande. Jag minns också en farbror som ställde upp i TV och berättade att han hade då ”druckit av regnvattnet och han kände då ingenting”. Jag tycker att detta säger allt om vår kunskap om hur en kärnkraftsolycka påverkar människan, djur och natur för lång, lång tid framåt.”

Här kan du också kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

30 år sedan Tjernobylkatastrofen

Mer i ämnet