I Vitryssland har man inte glömt den insats hjälporganisationen Hoppets stjärna gjorde för deras cancerdrabbade barn efter kärnkraftolyckan i Tjernobyl för 30 år sedan.
– Det gav våra cancersjuka barn ny livsglädje och nu vill vi ge den möjligheten till en ny grupp sjuka barn säger Svetlana Melnikova på hjälporganisationen Compassion Sostradanie i Gomel, Vitryssland.
50 000 cancerdrabbade barn
Efter reaktorhaveriet vid kärnkraftverket i Tjernobyl 1986 drabbades mängder med barn i det området av sköldkörtelcancer. Värst var det i Gomelregionen i Vitryssland där 80 procent av det radioaktiva nedfallet hamnade.
Världshälsoorganisationen WHO har beräknat att 50 000 personer som var yngre än 5 år vid tillfället för kärnkraftsolyckan har, eller kommer att, drabbas av sköldkörtelcancer. Och det enbart i Gomelregionen.
– Det var min far som fick en fråga från hälsoministern i Ukraina 1994 om vi inte kunde göra någonting för barnen säger Lennart Eriksson som grundade organisationen tillsammans med sin far.
Astmasjuka barn vill ha hjälp
Under en 10-års period från 1994 och framåt hjälpte Hoppets stjärna från Kärrsjö i Ångermanland ungefär 3 000 cancersjuka barn att få uppleva några sommarveckor i norden.
I samband med 30-års minnet av Tjernobylkatastrofen hade Hoppets stjärna kallat till en återträff med de så kallade ”Tjernobylbarnen” i staden Gomel i Vitryssland. Ett 60 tal av barnen dök upp med sina familjer. Och även en fråga om ett nytt samarbete.
– Vi vill att våra barn med astmatisk bronkit ska få möjlighet att andas frisk luft, uppleva fin miljö och se ny kultur säger Svetlana Melnikova på Compassion Sostradnie. Vi tror barnen kommer att bli friskare av det.
Norrland i stället för saltgruva
För närvarande består en del av de astmasjuka barnens vård av att åka till gamla saltgruvor utanför Minsk. Där får de 10-åriga barnen vistas 4 timmar om dagen på 900 meters djup för möjligheten att andas frisk och ren luft.
– Det låter snarare som tortyr än vård i mina öron, säger Lennart Eriksson.
Och representanterna för Hoppets stjärna hade inget svårt val att bestämma sig. De gav ett preliminärt löfte på stående fot.
– Vi vet ju vad det betyder för sjuka barn att komma till Ångermanland så det är klart att vi ska försöka lösa det här säger Lennart Eriksson.
Så om planerna går i lås kommer Högbrännagården i Ångermanland på nytt att bli en oas för sjuka barn från det hårt drabbade området efter reaktorhaveriet i Tjernobyl.