Enligt kommunchef Mats Berg organiserar sig kommunen i likhet med hur man har arbetat med coronapandemin, men även med flyktingmottagandet 2015. Men den stora förändringen är mottagningscentralen.
Kommer med kort varsel
– Personerna kan komma med kort varsel och då behöver vi kunna möta dem på absolut bästa sätt, säger han.
Det är en av de lärdomar som kommunen tar med sig från flyktingmottagandet 2015.
– Min erfarenhet är att det krävs väldigt mycket samordning där civilsamhället är viktigt för att det ska bli bra och då behöver vi en kommunikationsväg så vi kan ta tag i de frågor som är aktuella, säger Mats Berg.
Måste finnas färdiga boendeplatser
Från och med i fredags har även Bodens kommun etablerat ett evakueringsboende på det gamla sjukhusområdet som kan ta emot ett 50-tal personer.
– Vi vet hur det såg ut 2015, det kunde komma två busslaster med kort framförhållning. Då gäller det att vi har ett temporärt boende som de kan landa i, säger Mats Berg.
Sporthallar kan bli boende
I mottagningscentralen ska allt från grundläggande basala funktioner finnas, så som madrasser att sova på eller handdukar för att kunna duscha, till personal med olika kompetenser, till exempel krisstöd eller personer som kan skapa aktiviteter för barn.
– Med 2015 i tyvärr ganska färskt minne vet vi att det kan komma många samtidigt, så vi behöver se oss om efter fler lokaler där till exempel sporthallar kan bli aktuella, säger Mats Berg.
Utöver det färdigställda evakueringsboendet utvärderar även kommunen ytterligare boendelösningar.
Mats Berg ser många likheter mellan mottagandet från Ukraina och flyktingmottagandet 2015. I klippet svarar han på vad som skiljer sig mellan de båda exemplen.