Det är detaljplanen för Boden Cleantech Center i Svartbjörnsbyn som skapat oro hos de närboende. Med detaljplanen vill kommunen möjliggöra avfalls- och deponiverksamhet samt materialåtervinning. Under perioden för samråd har ett 20-tal yttranden i frågan kommit in.
”Kostar för kommande generationer”
När SVT besöker Svartbjörnsbyn har företrädare från berörda byaföreningar, intresseorganisationer och närboende samlats för att diskutera frågan.
– Det kommer att kosta medborgarna och kommande generationer otroligt mycket, säger Peter Ekman, som äger mark bredvid området.
Parallellt har både kommunägda Restproduktbearbetning (Rebab) och Fortum Waste Solutions, som redan bedriver verksamhet på samma område, skickat in ansökan om utökat miljötillstånd som just nu ligger hos Mark- och miljödomstolen.
Rebab har idag två miljötillstånd för att hantera, lagra och deponera avfall. Totalt handlar det om 330 000 ton per år.
– Hur stor mängd som deponeras, hanteras och lagras varje år varierar utifrån de behov som verksamhetens kunder har, skriver Rebab i ett mejl till SVT.
Vill utöka rejält
Nu har Rebab ansökt om att utöka verksamheten till totalt 800 500 ton per år, där 90 000 ton avser deponering av icke-farligt avfall.
– Rebab kommer med ett nytt tillstånd kunna hantera, lagra och deponera en större mängd avfall än i nuläget och därigenom stå rustat för de behov som finns i området, skriver Rebab.
Fortum Waste Solutions nuvarande tillstånd tillåter 10 000 ton avfall årligen, varav hela mängden får utgöra farligt avfall. Enligt bolaget vill man nu utöka för att möta det framtida behovet i Norrbotten.
– Den slutliga mängden som vi angivit i ansökan, som är inskickad till mark- och miljödomstolen i Umeå, är maximalt 160 000 ton per år, skriver Fortum Waste Solutions i ett mejl till SVT.