Ellinor Isaksson Larsson, tillförordnade plan- och exploateringschef i Boden, samt en bild på avfallsanläggningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förstår oron” – hör Ellinor Isaksson Larsson, exploateringschef i Boden, berätta om planerna för avfall i Svartbjörnsbyn. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Här förbereds plats för avfall i Boden: ”Vill ha input”

Publicerad

Planerna på ett område för avfall och deponi har väckt oro hos Bodensarna. Kommunens Ellinor Isaksson Larsson menar att det inte handlar om att gräva ner avfall i marken.

– Det är den moderna tidens miljöteknik som vi planlägger för, säger hon.

Redan 2017 pekades området Boden Cleantech Center (BCC) ut som ett utvecklingsområde i kommunens översiktsplan. Nu är man inne i detaljplaneprocessen och vill göra plats för miljöteknik, vilket innefattar avfalls- och deponiverksamhet.

En antagen detaljplan styr mark- och vattenanvändningen på området som berörs. Bodens kommun har gjort bedömningen att detaljplanen på BCC kan antas medföra betydande miljöpåverkan.

Industriboomen i norr

– Det är inte ovanligt i detaljplaner för verksamheter och det är därför som man gör ordentliga miljöutredningar. Det är inget som nonchaleras, säger Ellinor Isaksson Larsson, tillförordnade plan- och exploateringschef i Boden.

Kan ta flera år innan allt är klart

Innan detaljplanen vinner laga kraft ska en rad ytterligare faser gås igenom, bland annat samrådsredogörelse och granskning.

Enligt Ellinor Isaksson Larsson, kan det ta flera år innan det blir klart.

– Och vad det kommer att bli för verksamheter på området det är alldeles för tidigt att säga i det här skedet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet