En delad bild med två sektioner. Till vänster sitter en Mathias Hansson, ombudsman Elektrikerförbundet, i en mörk jacka i en miljö med träväggar. Till höger står en elektriker i en gul och svart dräkt, iförd hjälm. I bakgrunden syns en vit skåpbil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla ska ha ström” – Mathias Hansson på Elektrikerförbundet och Andreas Åström, Installatörsföretagen, förklarar hur stort behovet av fler elektriker är. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Brist på elektriker – kan bromsa industrisatsningarna i norr

Publicerad

Behovet av elektriker är stort. För att klara industrisatsningarna krävs det att många fler väljer en karriär inom energi, enligt både Installatörsföretagen och Elektrikerförbundet.

– Utbildar man sig till installatör så är lyckan gjord, säger Andreas Åström, Installatörsföretagen.

Enligt en rapport framtagen på uppdrag av Tillväxtverket så kan de nya industrierna och spridningseffekten på resten av ekonomin totalt generera cirka 40 000 nya arbetstillfällen i Norrbotten och Västerbotten.

Stor brist på personal

– Tittar man på bygg, installation och fastighetssidan så har Tillväxtverket konstaterat att det kommer behövas 11 000 nya personer, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.

Industriboomen i norr

Med industrisatsningarna är det utöver fabrikerna en hel del annat som ska byggas upp när samhällena växer.

– Och allt ska ha ström, säger Mathias Hansson, ombudsman på Svenska elektrikerförbundet.

Men i en tid av elektrifiering är det svårt att få efterfrågan på arbetsmarknaden att gå ihop med den befintliga arbetskraften i Sverige.

– Vi har tyvärr under en lång tid utbildat för få elektriker, VV:s-montörer och ingenjörer och det leder till att vi är beroende av utländsk arbetskraft, säger Andreas Åström.

Vill rekrytera kvinnor

Enligt Mathias Hansson behövs det framför allt fler kvinnor inom yrket. För att främja det jobbar man bland annat med kulturen och att förändra bilden av arbetet.

– Machokulturen på byggena är någonting som vi arbetar med att få bort. Den är tuff och jag tror den är ännu tuffare för kvinnor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet