Valideringen innebär att Luleå Energi själva kan examinera eller godkänna de praktiska arbetsmomenten som man måste klara av för att få sitt yrkesbevis.
– Validering som metod har funnits tidigare i många andra branscher och man ville få in det i energibranschen också, säger Linda Månsson, enhetschef för specialiststöd på Luleå Energi.
Yrkesvalideringsmodellen, som bestämmer vilka delmoment man ska klara av för att bli godkänd, har tagits fram av arbetsgivarorganisationen Sobona tillsammans med referensföretag, fackförbund, branschorganisationer och myndigheter.
Petter tog chansen
Först att gå igenom programmet är Petter Stenman på Luleå Energi, som tidigare arbetade som fibertekniker.
– Jag ville prova något nytt och då fick jag erbjudandet att läsa till distributionselektriker och sedan ta det här steget att validera samtidigt, säger han.
Som distributionselektriker består Petter Stenmans dagar bland annat av att bygga, underhålla och reparera ledningsnät. Kortfattat innebär det att man ser till att elektriciteten når fram till rätt ställen.
”Svårt hitta personal”
Modellen kan användas av hela branschen och är ett nytt sätt att säkerställa kompetensförsörjningen.
– Det är svårt att hitta yrkesfolk med den kompetensen som exempelvis elektriker – men distributionselektriker, som är en egen gren i det hela, det är ännu svårare att hitta, säger Linda Månsson.
”Alla ska ha ström” – Elektrikerförbundet ser ett stort behov av fler kollegor: