Elektrikern Petter Stenman klättrar uppför en elstolpe i en säkerhetsutrustning. Bilden till höger är en porträttbild där han intervjuas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ville prova på något nytt” – i klippet hör du vad Petter Stenman tycker om att examineras till distributionselektriker på arbetstid. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Elektrikerbrist – Petter i Luleå är först att examineras på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Fiberteknikern Petter Stenman är den första i Sverige som examineras till distributionselektriker på jobbet. Svårigheten att rekrytera har fått Luleå Energi att satsa på branschvalidering.

– Det har gått smidigare än vad jag trodde, säger Petter Stenman.

Valideringen innebär att Luleå Energi själva kan examinera eller godkänna de praktiska arbetsmomenten som man måste klara av för att få sitt yrkesbevis.

– Validering som metod har funnits tidigare i många andra branscher och man ville få in det i energibranschen också, säger Linda Månsson, enhetschef för specialiststöd på Luleå Energi.

Industriboomen i norr

Yrkesvalideringsmodellen, som bestämmer vilka delmoment man ska klara av för att bli godkänd, har tagits fram av arbetsgivarorganisationen Sobona tillsammans med referensföretag, fackförbund, branschorganisationer och myndigheter.

Petter tog chansen

Först att gå igenom programmet är Petter Stenman på Luleå Energi, som tidigare arbetade som fibertekniker.

– Jag ville prova något nytt och då fick jag erbjudandet att läsa till distributionselektriker och sedan ta det här steget att validera samtidigt, säger han.

Som distributionselektriker består Petter Stenmans dagar bland annat av att bygga, underhålla och reparera ledningsnät. Kortfattat innebär det att man ser till att elektriciteten når fram till rätt ställen.

”Svårt hitta personal”

Modellen kan användas av hela branschen och är ett nytt sätt att säkerställa kompetensförsörjningen.

– Det är svårt att hitta yrkesfolk med den kompetensen som exempelvis elektriker – men distributionselektriker, som är en egen gren i det hela, det är ännu svårare att hitta, säger Linda Månsson.

”Alla ska ha ström” – Elektrikerförbundet ser ett stort behov av fler kollegor:

En delad bild med två sektioner. Till vänster sitter en Mathias Hansson, ombudsman Elektrikerförbundet, i en mörk jacka i en miljö med träväggar. Till höger står en elektriker i en gul och svart dräkt, iförd hjälm. I bakgrunden syns en vit skåpbil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vid bygget av en fabrik kan det behövas 400-500 elektriker” – Mathias Hansson, ombudsman på Elektrikerförbundet, ser ett stort behov av fler kollegor. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet